Get Adobe Flash player
Routeplanner


Wil je vrijwillig molenaar worden?

Dat kan altijd. Maar vrijwillig molenaar ben je niet zomaar.
Je moet je aanmelden als leerlingmolenaar bij het Gilde voor Vrijwillige Molenaars.

Van het Gilde krijg je dan twee dikke klappers met lesstof toegestuurd, waarin allerlei onderwerpen staan die behandeld worden tijdens het examen. Deze klappers moet je zien als naslagwerk.
Daarnaast krijg je een ordner met lesbrieven. Hierin staan allerlei opdrachten die je moet doen.

Deze opdrachten voer je zelfstandig uit en daarna bespreek je deze met je instructeur.

Er zijn twee examens die je moet afleggen voor je vrijwillig molenaar bent. Eerst het toelatingsexamen. Dit is een examen dat afgenomen wordt door het Gilde waar jij onder valt. Voor Winterswijk is dat Gelderland.
Als je dit examen hebt gehaald, ga je op voor het landelijk examen dat door een landelijke commissie wordt afgenomen.

Als je zakt voor het toelatingsexamen mag je dat zo vaak overdoen als je wilt, tenzij de examinatoren zeggen dat het misschien beter is om te stoppen. Voor het landelijk examen mag je drie keer op. Het toelatingsexamen is gratis; het landelijk examen kost € 100,00.

Zaken die aan de orde komen tijdens de opleiding: veiligheid, gaande en staande werk van diverse molentypes, de verschillende molenfuncties en zo nog veel meer.

Omdat je als molenaar natuurlijk heel veel met het weer te maken hebt, is dit een heel belangrijk onderdeel van de opleidng. Dit is best pittig, maar ook erg leuk als je je er wat in verdiept.

Naast de theorie moet je 150 praktijkuren hebben, waarvan 30 op een ander type molen dan wat jouw lesmolen is.

Eén keer in de maand (de derde woensdag van de maand) is er een theorieavond bij molen De Kroon in Arnhem.

Het is aan te bevelen om de theorieavond in Arnhem te bezoeken. Je ziet hier andere leerling-molenaars en ook gediplomeerd molenaars. De theorieavonden worden gegeven door zeer ervaren molenaars.

 

Wordt je na het lezen van bovenstaand enthousiast? 
Neem dan contact met ons op via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Copyright © 2014. All Rights Reserved. DWD-productions.