Venemansmolen

Foto’s: Jan Tenbergen Fotografie

Foto: Jan Tenbergen Fotografie

Met veel enthousiasme zorgt een groep molenaars en dieselmachinisten ervoor dat de molen en de dieselmaalderij regelmatig draaien en onderhouden worden. 

De Venemansmolen is een maalvaardige molen. Er worden diverse producten gemalen voor veevoer, zoals tarwe, gerst en mais. Deze gemalen producten leveren wij tegen kostprijs aan kinder- en zorgboerderijen. Hierdoor ontstaat een win-win situatie: de molen blijft maalvaardig en de kinder- en zorgboerderijen krijgen goedkoop voer voor hun dieren.

De Venemansmolen is een 8-kante (houten achtkant op stenen onderbouw) stellingmolen met 1 koppel 16der blauwe maalstenen. Het wieksysteem is van Van Bussel/Ten Have, en de gietijzeren bovenas van het fabricaat De Prins van Oranje te ’s Hage, 1875, nummer 955. De Venemansmolen heeft een Engels kruiwerk en kruirad. Zie voor meer technische specificaties de Molendatabase.nl.

Bij de restauratie die tussen 1994 en 1997 plaatsvond werd een zolderverdieping tussengevoegd. Daardoor is de eigenlijke molen met wiekenkruis ruim 5 meter hoger gekomen, en heeft deze weer voldoende ‘windvang’ gekregen, ondanks de aanwezige omliggende bebouwing. 
Bekijk ook het filmpje dat ZSOM in juli 2021 maakte rondom de molen.

Foto: Jan Tenbergen Fotografie

De dieselmaalderij staat los van de windmolen. Daar drijft de vooroorlogse 1 cilinder dieselmotor, die nog op luchtdruk wordt gestart, niet alleen de molenstenen van de dieselmaalderij aan, maar ook een groot aantal antieke randapparaten. Een ware bijzonderheid!

Expositie

In ons bezoekerscentrum is een deel van de vroegere opslagruimte ingericht als expositieruimte. Ook hier staan onder meer machines en gereedschappen van vroeger opgesteld, waarvan sommige  in werking gezet kunnen worden.

Er is ook een permanente expositie: “Venemansmolen, eeuwig in beweging”. Deze is opgezet in samenwerking met het Gelders Oudheidkundig Contact. De titel verwijst naar het feit dat er op deze plek eeuwenlang (sinds 1402) molenaarsactiviteiten werden uitgevoerd, en dat er ook nu nog actie en inzet nodig is van bestuur en vrijwilligers, donateurs en sponsors. Alleen dan kan dit cultuurhistorische erfgoed aantrekkelijk blijven voor bezoekers en bewaard worden voor het nageslacht. 
De expositie vertelt in woord en beeld over de geschiedenis van de molen, de molenaarsfamilie en het molenaarsvak. Ook het verval en de wederopbouw van het complex komen aan bod. Er zijn enkele interactieve items aan de expositieruimte toegevoegd.

Evenementen

Samen met andere organisaties een leuk evenement organiseren op ons terrein: dat doen we graag! Wilt u met uw club of vereniging ook iets samen met ons organiseren? Neem dan gerust contact met ons op.
Zo is de oldtimerclub al een paar keer bij ons te gast geweest. Hieronder een aantal foto’s (met dank aan Louis Kleijberg) van een ander geslaagd evenement: